18.03.2017

Çanakkale Şehitlerimiz için Kur'an Ziyafeti ve Dua Programı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. Yılı münasebetiyle 81 il ve 957 ilçede düzenlediği anma programı Aydın’da da yoğun bir katılımla gerçekleşti. Programa idari kurum müdürlerinin yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri, gençler, öğrenciler, bayanlar ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Aydın’da Çanakkale Zaferinin 102. Yılı vesilesiyle açılışı da gerçekleştirilen İl Müftülüğü Külliye Camii’nde Cuma akşamı yatsı namazı sonrasında Ankara’nın çeşitli camilerinde görev yapan Kariler tarafından şehitlerimiz için Kur’an ziyafeti verildi. Halkımızın büyük ilgi gösterdiği programda duygusal anlar yaşandı.

Karilerimizin isimleri:

  • Fahri AKYOL Ankara Polatlı Hicret Camii İmam Hatibi
  • Nuri AYDIN Ankara Çubuk Merkez Camii İmam Hatibi
  • Bedri MURAT Ankara Gölbaşı Merkez Camii İmam Hatibi
  • Fevzi ÜNAL Ankara Altındağ Hacıbayram Veli Camii İmam Hatibi
  • Mustafa ÖZKAYA Ankara Çankaya Büyükşehir Camii İmam Hatibi
  • Hasan KARABAĞLAR Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme Kurul Çalışanı
  • Fethullah ARİ Aydın İl Müftülüğü Külliye Camii İmam Hatibi

18 Mart 2017 Cumartesi günü sabah namazında da yine şehitlerimiz için düzenlenen dua programına vatandaşlarımız yoğun ilgi gösterdi.

İl Müftülüğü Külliye Camiinde sabah namazının ardından din görevlilerince şehitlerimizin aziz ruhları için Kur’an’ı Kerim okundu, salavatlar ve dualar yapıldı. Müftü Ömer Kocaoğul namazdan sonra verdiği vaazda Çanakkale ruhunu ve şehitliğin önemini anlatırken, hafızlar da aşır ve kasideler okudu.

Müftü Ömer Kocaoğul sabah namazından sonra verdiği vaazda özet olarak:

“Çanakkale hürriyettir, Çanakkale Allah’tan başka hiçbir güce boyun eğmeme iradesidir. Çanakkale topyekûn bir direniştir. Çanakkale, annelerin bıyığı terlememiş çocuklarını, saçlarını kınalayarak cepheye göndermesidir. Çanakkale, her şehitte bin kere dirilmektir. Çanakkale, anaların duası, eşlerin hasreti, evlatların yetimliğidir. Çanakkale kalem tutan eller ile saban tutan ellerin kucaklaştığı yerdir. Çanakkale çağlar üstü gelen destanların özüdür, Çanakkale yeni Türkiye’nin önsözüdür.

Mehmetçik, Çanakkale muhaberesinde cepheye giderken önce abdest alırdı. Kendisini Allah’a adayan arkadaşlarıyla helalleşirdi. Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiklerin en çok kullandıkları bir cümle vardı; o da bir arkadaşları şehit olduğunda birbirlerine “mertebesini buldu” derlerdi. Şehitlik en son mertebedir, rütbelerin en üstüdür. Şehitlikten daha üstün bir mertebe yoktur, Şehitlik makamı, Peygamberlikten sonraki en büyüm makamdır” dedi.

Tekbirlerle, salat-ü selamlarla ve dualarla şehitlerin ruhlarının yâd edildiği programın sonunda cemaate, 1. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan kıtlık nedeniyle Çanakkale Savaşı’nın en önemli menüsü olan hoşaf ve kuru ekmek dağıtıldı.

 

İl Müftülüğü Külliye Camii Şehitlerimiz için Kur’an Ziyafeti Programı Videosu