22.04.2017

MİRAÇ KANDİLİ MESAJI

Yaratılanların en şereflisi olan Hz. Muhammed (s.a.v)’in Rabbinin huzuruna kabul edilişini temsil eden Miraç, Peygamberimizin yaptığı mukaddes ve manevi bir yolculuktur.

Pek çok İlahi sırrı, hikmet ve bereketi içerisinde barındıran bu gece, İsra suresinin ilk ayetinde şöyle ifade edilmektedir: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammedi) bir gece Mescid-i Haramdan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (İsrâ Suresi 1. Ayet)

Hz. Muhammed (s.a.v)’in mazhar olduğu İlahi bir lütuf olan İsra ve Miraç mucizesi bizlere, Yüce Yaratanın lütfuyla akıl ve idrake sığmayacak nice üst derecelere ulaşabileceğimizi göstermektedir. Aynı zamanda Miraç hadisesi, İlahi rahmet ve huzura erişmenin, ahlaki erdemlere yükselişten, her şeyin sahibi olan Yüce Allah’a bağlılık ve boyun eğmeden geçtiğini hatırlatmaktadır.

Miraç, Peygamberimizin şahsında insanlığın önüne açılan sınırsız bir yükseliş ufkudur. Varlığın özüne ve anlamına bir yolculuktur. Çünkü Miracın özünde her türlü kötülükten arınma, insanlığın yararına değerler üretme, fedakârlık, sorumluluk, zamanın önemini kavrama ve İlahi emirlere teslimiyet göstererek yüce mertebelere erişmek vardır.

Bu gecede başkaları için ne ifade ettiğimiz, kimi neden öfkelendirdiğimiz, kimlerin duasına muhtaç olduğumuz, kimlerin şerrinden Allah’a sığınmamız gerektiği konusunda alnımızı secdelerden kaldırmadan kendimizi sorgulamamız gerekmektedir.

Bu beklentilerimize katkı sağlamak için İl Müftülüğümüz tarafından bu gece münasebetiyle Pazar günü akşam ile yatsı namazı arasında İlimiz Merkez Bey camiinde mevlid-i şerif ve vaaz-ı nasihat programı icra edilecektir ve yatsı namazından sonra da Kur’an-ı Kerim ziyafeti düzenlenecektir. Tüm halkımızı aile fertleriyle beraber bu programımıza davet ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve bütün İslâm âleminin mübarek Miraç Kandilini tebrik eder, aramızdaki sevgi ve kardeşlik duygularının artmasına, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olması temennisiyle saygı ve selamlarımı sunarım.

Ömer KOCAOĞUL

Aydın Müftüsü