20.04.2017

Kutlu Doğum Haftası Coşkuyla Kutlandı

2017 yılı Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle Valiliğimiz himayesinde düzenlenen Kutlu Doğum programı, İl Müftülüğü Külliye Konferans Salonunda halkımızın yoğun bir katılımıyla düzenlendi.

Kutlu Doğum programına katılan vatandaşlara gül ve lokum dağıtımı yapıldı.

Sunuculuğunu Efeler Müftüsü Salih AKCAN'ın yaptığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Sonrasında Efeler Bey camii Müezzin Kayyımı Güven KEMER tarafından Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu “Hz. Peygamber ve Güven” isimli sine vizyon gösterimi yapıldı.

Peygamber Efendimizin doğumunun 1446’inciyıldönümü vesilesiyle İl Müftülüğü Külliye Konferans Salonunda “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” adı altında gerçekleştirilen programa Cumhuriyet Başsavcısı Hakan ARSLAN, Efeler Kaymakamı İzzettin SEVGİLİ, Efeler Belediye Başkan Vekili Halis GÜNDAY, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fevzi YAVUZYILMAZ, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Serkan ŞENEL, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, STK temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, “Hz. Peygamberimizin lâkabı “El-emin” idi. Güvenilir, inanılır, dürüst insan demek. İşin ilginç yönü şu ki, bu lâkap Hz. Peygamber için dostları ve sevenleri kadar, düşmanları ve inkârcılar tarafından da kullanılıyordu ve şunu söylüyorlardı: ‘Muhammed’e güvenilir, sır söylenir, düşmanı da olsanız ona sıratınızı korkusuzca dönebilirsiniz.’ Tarih bize gösteriyor ki, en azılı putperestler bile en kıymetli emanetlerini ona teslim ediyorlardı. Çünkü O ‘emin Muhammed’ idi. Fahr-i Kaintan Efendimizin bir hadis-i şerifinde de: ‘Müslüman Müslümanın elinden ve dilinden selamette olduğu kimsededir’ (Müslim, İman: 164) diyerek güvenilir olmayı Müslüman olmanın olmazsa olmazı olarak gördüğünü ifade etmiştir. Peki bizler güvenilir miyiz? Güvenilir değilsek neyi miras bırakacağız gelecek nesillere? Dosdoğru yaşayalım, doğrulardan yazdıralım kendimizi büyük listeye… Gönüllerimizde doğruluğun ışığı yayılsın, gelin doğru hayatlar yaşayalım, yarın utanmamak için.” mesajı verdi.

Müftü Ömer Kocaoğul’un ardından bir konuşma yapan İstanbul eski Müftüsü ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Mustafa ÇAĞRICI da Hz. Peygamber ve Güven Toplumu konulu konferans verdi.

Mustafa ÇAĞRICI konferansında Batı dünyası bütün Orta Çağ boyunca en az 1500 sene hayatı ıstıraptır, çiledir, savaştır, terördür, 30 yıl savaşları, 100 yıl savaşları gibi mezhep savaşları yaşamıştır. Haçlı seferleri zamanında tam bir vahşet yaşanmıştır. Batı uygarlığı denilen şey aslında çok yeni sayılır. Batı, orta çağı yaşarken İslam medeniyeti altın çağını yaşamaktadır. Modern çağ öyle zannedildiği gibi bir uygarlık değildir. Biz İslam dünyası olarak maalesef yanlış bir yoldayız, ancak bizim yanlış yolda olmamız, Batı dünyasının doğru yolda olduğu anlamını taşımaz. Biz Müslümanlar olarak yanlışlarımızı kabul edeceğiz ve kendimizi düzelteceğiz... Son yapılan araştırmalara göre dünyanın önde gelen ülkeleri savunma sanayisine inanılmaz maddi yatırım yapmaktadırlar. Bunun nedeni nedir? Bu sorunun cevabı mikro ölçekte ikili ilişkilerde gizlidir. İnsanlar birbirlerine güvenmiyorlar, bizler birbirimize güvenmiyoruz. İnsanlar birbirine güvenmeyince ne oluyor? Dünya güvende değil. Bu medeniyet, bir uygarlık mıdır? Dünyanın asr-ı saadet döneminde yaşanan güven duygusuna ihtiyaç vardır. Allah bir din gönderdi, bizler onu bin türlü din yaptık. Hakikaten bu vahim bir durumdur. Her grup kendi fikriyatını Kur’an'a dayandırma çabası içinde, böyle olunca da Müslümanlar arasında bir güvensizlik başlıyor. Peygamber Efendimiz diyor ki: ‘Müslüman elinden ve dilinden emin olunan kişidir.’ Peygamber Efendimizin tanımındaki Müslüman ile günümüzdeki Müslümanlar arasında dağlar kadar fark vardır. O halde biz Müslümanlar olarak kendi iç dünyamıza bir çeki-düzen vermeliyiz.” dedi

Konferansın ardından Cumhuriyet Başsavcısı Hakan ARSLAN tarafından konuşmacı Mustafa ÇAĞRICI’ya çiçek-buket takdiminde bulunuldu. Ayrıca Müftü Ömer KOCAOĞUL da konferansa icabet eden tüm misafirlere Peygamber Efendimizin mübarek kokusunu temsil eden kırmızı gül dağıttı.