27.12.2017

AYDIN MÜFTÜLÜĞÜ AİLE ve DİNİ REHBERLİK BÜROSU AİLE KONFERANSI

Diyanet İşleri Başkanlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başlanlıği’nın Türkiye genelinde düzenlediği “Aile” konferanslarından biri de  26.12.2017  tarihinde Aydın İl Müftülüğü konferans salonunda icra edildi. Konferans ,sunucu Kur’an Kursu Öğreticisi Hatice KARADENİZ’in program takdimi ve ardından  Ayko Hacı Süleyman Özütemiz camii İmam Hatibi Ünal AĞIR Tarafından okunan Kur’an-I Kerim tilaveti ile başladı . Açış konuşmasını  Din Hizmetleri ve Eğitimden sorumlu Müftü Yardımcısı Mehmet ASLAN yapmıştır. Başkanlığın son zamanlarda. Aile ve Dini Rehberlik Büro koordinatörlüklerinin yanında ihdas ettiği gençlik, bağımlılık, engelli koordinatörlükleri ve işleyişleri hakkında bilgi verdi. Aile ve Dini Rehberlik Bürolarının faaliyetleri hakkında bilgi veren Aslan katılımcılara teşekkür etmiştir.

“Kur’an ve Sünnet Bağlamında Örnek Aile” , “Aile İçi İletişim Problemleri ve Çözüm Odaklı Yaklaşımlar” konulu konferansa konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Uzmanı Doc. Dr. Ülfet GÖRGÜLÜ ile Psikolog Esra DAĞHAN katıldılar. Aileyi çeşitli yönleri ile ele alan konuşmacılardan sayın GÖRGÜLÜ; Anne-baba rollerinden ve çocuklarla kuracakları sağlıklı ilişkilerden söz etti.Anne-babanın çocuklar üzerine olan hakları kadar, çocuklarında anne-bablar üzerinde hakları olduğunu anlattı. Çocukları sadece dünyaya getirmenin anne- baba lık olamayacağını,onları çocuk evlerine mahkum etmenin sorumluluktan kurtarmayacağını, fakat sokakta kalmış bir çocuğun devlet güvencesinde olmasının da fevkalade güzel olduğunu vurgulayan Görgülü anne –baba sorumluluklarına bir kez daha dikkat çekti. Çocuklara güzel isim koymak, onurlarını korumak, nesilleri  korumak, yaşam haklarını ellerinden almamak, helal yemek, oyun alanları oluşturmak v.b gibi çocuk haklarına değinen Görgülü arkamızdan hayır dua eden çocuklar bırakmanın da uhrevi boyutunu anlattı.

Ailenin oluşumu ve sürecinde özellikle anneleri elen alan diğer komuşmacı  Psikolog Esra DAĞHAN  ebeveynlerin  davranışlarını irdeledi .Özellikle çocuklarına bağımlı anne davranışlarından söz etti. Çocuklara bağımlı olan annelerin  bağımsız çocuk yetiştiremeyeceğini önemle vurgulayarak , bu konuda anne-babalara düşen görevleri anlattı. Hiç kimsenin bir başka kişiye mahkum ve mecbur olmadığını ,kişilerin ancak birey olarak insan ve iyi bir kul olarak var olabileceklerini, sadece ve sadece bir başkası için yaşamanın insanı mutlu kılamayacağını anlattı. Özellikle kadınların yüklendikleri anne ,gelin, komşu çalışan evlat v.b rollerinde nihai hedefin kişinin mutluluğundan öte allahın kişiye yüklediği sorumluluk olduğunu önemle vurguladı. Kişi mutluluğu öne çıkarıldığında yapanı her zaman mutlu etmeyeceğini anlattı. Kişi kendinden vaz geçerek kendini eriterek kimseye fayda sağlayamayacağını anlattı. “Allah kullarını bir başkasına teslim edecek kadar kulundan vazgeçmiş değildir”diyen DAĞHAN aile bireylerinin istenen özgürlüğü kişilikleri korunarak ancak olabileceğini anlattı.

Program çiçek takdimi ile sona ermiştir.