20.07.2016

İlçemiz Tanıtımı

İLÇEMİZ:

Aydın'ın 68 km. güneydoğusunda yer alan Bozdoğan, Büyük Menderes nehrinin güneyden aldığı akçay isimli büyük bir kolun geçtiği; güney- kuzey istikametinde uzanan geniş ve düz ova halindeki kısmı üzerinde ve 1792 rakımlı Madran baba dağının  eteklerinde kurulmuştur. Boz ve Doğan kelimelerinden meydana gelen Bozdoğan, değişik anlamlara sahiptir. Bunlardan biri ilkel bir silah adıdır. Ateşli silahların bulunmasından önce  kullanılan bir silahtır. Atlı askerlerin "Bozdoğanları" biraz daha ağır olur ve eğrin sol yanına asılırdı. Yaya askerlerin daha hafifini taşıdığı bu silahın sapı ağaçtan, başı bakırdan, pirinçten ya da demirden olan bu silahların sonradan tamamı demirden yapılanları da olmuştur.  Bir diğere anlamı da Türkiye nin değişik yerlerinde ağaç- çomağa verilen addır.


İlçe sınırları içerisinde yapılan kazılarda, yazılı tarih öncesine ait bir çok eser ortaya çıkarılmıştır. Kavaklı köyü yakınlarında Arya devletinin (Bargasa) şehri, Yazıkent kasabası ve Koyuncular köyü yakınında (neopolis)şehri bulunduğu anlaşılmıştır. Yapılan kazılarla Roma, Bizans ve Yunan kültür izlerini taşıyan bölge,  Kıptiler ve Rum ların yaşamış, Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle Türk boylarının egemenliği altına girmiştir. 

Madran Dağının eteklerine kurulmuş bulunan Bozdoğan adını, Bozdoğanlılar arasındaki yaygın söylencelere göre Boz ve Doğan adındaki Selçuklu beylerinden almaktadır. Diğer taraftan bu adın Anadolu’nun çeşitli yerlerine yerleşen ve bozdoğan'ada yerleştiği sanılan oğuz boylarından Bozdoğan aşiretinden geldiği söylenmektedir. 

Yörük elindeki Bozdoğan’lıların oymak ismine kütük Bozdoğanlı denmektedir. Özellikle Adana'nın kadirli ilçesindeki meskun bulunan Bozdoğanlılarla akraba olduğu sanılmaktadır. prof. Faruk Sümer'in oğuzlar kitabında şöyle denilmektedir. "17. yüzyılda batı ve güneybatı Anadolu'daki  yörük topluluklarının nüfusları artmış ve yaylak sıkıntısı çekmeye başlamışlardır. Bunun sonunda menteşe yörükleri kuzeye doğru ilerleyerek Bursa çevresine uzandıkları gibi iç-il yörükleride komşu bölgelere ve Çukurova'ya göç eden İç-il li teşekküllerin başında Boz-Doğanlar bulunuyordu. Çukurova' ya  gelen Boz-Doğanların bir kısmı Adana yöresinde kaldı ki bunlara kütük Bozdoğanlı denilir."



Kütahya,Simav, Denizli bölgelerinde 1283 te Yakup Bey tarafından kurulan Germiyanoğulları beyliğinde subaşı olan Aydınoğlu Mehmet Bey , Selçuk ve Birgi'yi fethettikten sonra bağımsızlığını ilan etti. XIV. yüzyılın başlarında bağımsız olan Aydınoğulları Beyliği bugünkü Sultanhisar'a kadar fetihlerini genişleterek Daha sonra Nazilli, Bozdoğan ve Karacasu'yu da hakimiyetlerine almışlardır. Selçuklular yerleştikleri yerlere, oğuz boyunun adını veya başlarında bulunan beyin adını verme geleneğinden hareketle ilk olarak  Eymir'e yerleşen Aydınoğulları mensubu boylar daha sonra bugünkü Bozdoğan'ı yurt edinmişlerdir. 

Bozdoğan halkının anlatımlarına göre Selçuklu Beylerinden Boz Bey, kendine bağlı obalarla birlikte Eymir'den göçederek Madran dağının eteğindeki şimdiki Madran tepesine gelip yerleşmiş. Onunla birlikte Doğan Bey'de kendine bağlı obalarla Madran tepesinin karşısındaki Hıdır Baba tepesine yerleşmiştir. Aşiretler zamanla çoğalarak birleşmiş ve bugünkü Bozdoğanı oluşturmuşlardır. 


1807 lerde kaza olan bügünkü Amasya köyüne bağlı olan Bozdoğan 1879 da yapılan idari teşkilatlanmayla ilçe olmuştur.

 

MÜFTÜLÜĞÜMÜZ:

İlçe Müftülüğü'müzün kuruluşu 1931 yılında gerçekleşmiştir. İlk görev alan müftümüz A.Necip ERKUT (1931-1957) tur. Bugüne kadar ilçe Müftülüğümüzde 15 adet müftü görev yapmıştır.

Dairemizde  1 Müftü, 3 Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, 1 Şoför ve 1 Hizmetli ile birlikte Merkez ve Mahallelerde kadrolu 76 İmam-Hatip, 4 adet Vekil, 13 adet İş-Kur (Geçici Görevli) Personeli İmam-Hatip ve 9 adet Müezzin-Kayyım görev yapmaktadır. Ayrıca 1 adet Kadrolu Kur'an Kursu Öğreticisi, toplam 109 personel bulunmaktadır.