04.09.2022

İL MÜFTÜSÜ HASAN GÜNEŞ 740. DEDEBAĞ KEŞKEK HAYRINA KATILDI

Her yıl Ağustos ayının son haftasında yapılan ve 7'den 70'e her yaştan ve toplumun her kesiminden geniş katılımın olduğu 740. Dedebağ Keşkek Hayrında bin 200 kilogram et, bin 200 kilogram buğday ile 35 kazan keşkek yapılırken bir ton biberden yapılan turşu ve 5 bin ekmek ile su misafirlere ikram edildi. 35 kazan keşkekten Debebağ’ın yemyeşil doğası, serin havası ve manevi atmosferinde tatmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

Cuma Mahallesi Hayırlı İşler Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından organize edilip imece usulü ile gerçekleştirilen hayra Karacasu Kaymakamı Hatice Gamze Kuran, Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, İl Müftüsü Hasan Güneş, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, CHP İlçe Başkanı Cengiz Çumralı, MHP İlçe Başkanı Murat Uysal İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Küpelioğlu ve daire amirleri katıldı. Müftülük personelinin Kur-an’ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Hasan Güneş’in duaları eşliğinde 35 kazan keşkek misafirlere ikram edildi. Emekli Müftü Halil Yavuz da Karacasu için yazdığı şiiri okudu.

Dedebağ Keşkeği; yüzyıllardır Dedebağ Yaylasında, yaylaya ismini veren tarihsel bir kişiliğe addedilerek yapılan bölgeye özgü bir yemektir. Kabri de aynı yerde bulunan Dedebağ adına hayır yemeği olarak yapılan bu keşkek aynı isim ile bilinir. Ürün, Horasan alperenlerinden asıl mesleği çobanlık olan Dedebağ ismindeki bir hayırseverin bölgeden geçen kervanlara, yoksul ve kimsesizlere kendi eliyle yapıp ikram etmesiyle başlayan, bölgesinin önemli değerlerinden birisidir. Kendisinin vefatından sonra yakınlarının ve bölge insanının imece usulüyle devam ettirdiği hayır yemeği günümüze kadar ulaşmış ve bölgenin bir adeti haline gelmiştir.