23.07.2024

CENNETE GÖTÜREN KESTİRME YOL: ANNE BABA RIZASI

Aydın genelinde yüzlerce cami ve Kur’an kursunda eğitim gören çocuklar Kur’an-ı Kerimi öğrenirken Peygamberimizin hayatından incilerde öğreniyor.

İl Müftüsü Hasan Güneş ve İl Müftü Yardımcıları Ahmet Tepe ve Yusuf Dönertaş, Diyanet Gençlik merkezi, Külliye Cami ve 4-6 yaş Kur’an kursunda eğitim gören minikleri ziyaret etti.

Öğrenciler ile tek tek ilgilenen İl Müftüsü Güneş, ‘’ Sevgili gençler! En değerli varlığımız ailemizdir. Sizleri büyüten vatana ve millete hayırlı birer evlat olmanız için gece gündüz çaba gösteren anne ve babanınızdır. Onlar size zarar gelmesin diye gayret gösterirken sizlerde anne ve babanıza her daim saygılı ve hürmetkâr olmanız gerekir. Çünkü aile, hem dinimizin hem de insanlık değerlerinin temel taşlarından biridir. Nitekim Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) bizlere bu konuda hep örnek olmuştur.

'Güzel Söz Söyle'

İslam dininde anne ve babaya iyilik yapmanın önemi çok büyüktür diyen Güneş, ‘’Kur'an-ı Kerim'de Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Rabbin, kendisine hiçbir şeyi ortak koşmamanızı, ana-babaya iyilik etmenizi kesin olarak emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara 'öf' bile deme, onları azarlama ve onlara güzel söz söyle." (İsra Suresi, 23)

Bu ayet bize anne babaya karşı olan sorumluluğumuzu ve onlara nasıl davranmamız gerektiğini açıkça bildiriyor.

Peygamberimiz (sav)'de bu konuda şöyle buyurmuşlardır:

"Cennet, anaların ayakları altındadır." (Tirmizi)

Bu hadis bize, annelerimizin bizim için ne kadar değerli olduğunu ve onlara nasıl saygı göstermemiz gerektiğini hatırlatır.

Gençler!

Bir adam Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gelerek:

- Kendisine en iyi davranmam gereken kimdir? diye sordu.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:

- “Annen, sonra annen, daha sonra yine annen, sonra baban, sonra da sana en yakın olan akraban” buyurdu. (Müslim, Birr 2)

Sevgili çocuklar, anne ve babamız Allah'ın bize sunduğu en büyük nimetlerden biridir. Onların duaları bizim için çok önemlidir. Onlara iyilik etmek, sevgi göstermek ve saygıda kusur etmemek, hem dünyada hem de ahirette bize büyük sevaplar kazandıracaktır.

Bu sebeple, sizlerden ricam, anne ve babanıza karşı her zaman sevgi dolu olun, onlara yardımcı olun, sözlerinizle ve davranışlarınızla onların gönlünü ve dualarını alın. Unutmayın ki, anne babaya iyilik etmek, en büyük ibadetlerden biridir’’  dedi.