24.06.2016

Sultanhisar

Sultanhisar ilçesi Aydın İl Merkezinin doğusunda, Aydın/Denizli karayolu üzerinde, Aydın”a 30 km. uzaktadır. İlçe, doğusunda Nazilli, batısında Köşk, güneyinde Yenipazar ve kuzeyinde Ödemiş ile çevrilidir.

        Sultanhisar Antik dönemdeki Pelasg toprakları üzerinde kurulmuştur. Dünyanın önemli ören yerlerinden biri olan Nysa antik kenti kent merkezine 3km.uzaklıkta olup, Sultanhisar Belediyesi”nin mücavir alanı içindedir. Kent içinden geçilerek Nysa antik kentinin tarihi M.Ö.3. yüzyıla uzanmaktadır.

       Türkmenlerin(Horasanilerin)bu bölgeye gelişi 1200 yıllarına varmaktadır. Yöre 1270-1307 yılları arasında Menteşoğulları Beyliğine katılmıştır. Sultanhisar 1307-1390 yıllarında Aydınoğlu Beyliği, 1390-1922 yılları arasında Osmanlı Devleti”nin egemenliği altında kalmıştır. 

      Sultanhisar, Aydınoğlu Beyliği”nin kurucusu Mehmet Bey”in kız kardeşi Nilüfer Sultan için yaptırdığı hisardan adını almaktadır. Bu ilçe Nilüfer Sultan”ın eseri olduğundan dolayı “Sultanhisar” olarak adlandırılmıştır.

       Antik Çağ”dan bu yana “Kral Yolu”, “İpek Yolu”, “Ulu Yol” gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Sultanhisar, sahip olduğu benzersiz iklimi, tabiat varlıkları yanı sıra önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak hep önemini korumuş bulunmaktadır

        Milli Mücadele döneminde Kuva-yı Milliye”nin önemli direniş merkezlerinden birisi olmuştur. Yörük Ali Efe”nin Sultanhisar Kavaklı Köyü”den oluşu; milli mücadelede bu ilçenin önemini daha da vurgulamaktadır. Bu nedenle Sultanhisar Milli Mücadele Savaşı döneminde karanlık günler yaşamış; işgal kuvvetleri tarafından yakılıp yıkılmış;insanları derin acılar ve zulüm çekmiştir.